Pescuit la ten (cteno)
Pescuitul la ten este in mare parte asemanator cu pescuitul la crap, insa, tenul in general este mult mai capricios decat vestitul mustacios, crapul.
Perioada prielnica de pescuit la ten este in perioada Mai – Septembrie, insa este un peste care se prinde indeosebi in perioada verii. Iubeste foarte mult perioada calda, in special chiar perioadele caniculare. Poate va intrebati de ce uneori, in toiul verii cand erau perioade caniculare, prindeati teni si nu crapi. Motivul este urmatorul: cand este canicula, tenul inca umbla la “pascut” prin apa, in timp ce crapul cauta locuri mai reci si mai umbrite.
Nada si momeala pentru cteno. Aici putem discuta foarte mult pe baza hranei tenului, insa va spun din start, este un peste care iubeste dulcegariile, orice este fermentat si orice are aroma naturala. De exemplu, am prins foarte multi teni la cubulet de mamaliga aromat cu anason sau cu vanilie. Am prins teni la porumb cu aroma de capsuna, si de asemenea, am prins teni si la rama, da, la rama!
Dar sa vorbim despre nada, eu am una pe care o folosesc foarte des pe balti si are efect:
- 1kg boabe de porumb uscat
- aroma de anason
- o conserva de porumb dulce
- 200 ml tuica ori CSL
Mod de preparare: fierb kilogramul de porumb uscat, peste care la final adaug tuica si aroma de anason (ori stelutele de anason). Le amestec bine si le pun intr-un borcan. Le las la macerat circa 2-3 zile, le mai ofer aer, si in cateva zile este totul fermentat. Este o nada excelenta pentru ten, pentru a fi nadita cu racheta.
Nada #2 pentru ten, vara
- 2kg de porumb uscat
- 300ml iaurt
- o legatura de patrunjel
Mod de preparare: fierb cele 2kg de porumb uscat foarte bine, apoi le pun intr-o galeata si adaug iaurtul si patrunjelul tocat marunt, le amestec bine si le las circa 24 de ore pentru fermentare. Ulterior nadesc la ten cu racheta.
Dupa cum va spuneam, tenul iubeste tot ce este fermentat, tot ce este dulce, si tot ce este verde. Nu de multe ori, poate ati vazut papura roasa cand apa din balta era scazuta. Pentru ca tenii vin si rod bucati de papura. Asa ca, puteti folosi in nada si papura macinata ori taiata marunt, are efect.
Comportamentul tenului
Momeli: cubulet de mamaliga simplu, cub de mamaliga cu aroma de anason, vanilie si capsuna, rama, bucatica de castravete verde, la curcuduse, la cireasa (chiar ten foarte mare), la porumb indulcit.
Stil de tragere: Este un peste puternic care nu sta mult pe ganduri cand pune gura pe momeala. Tenul musca momeala si nu o absoarbe ca si crapul. Efectiv agata momeala si fuge cu ea, tocmai de asta are trasaturi foarte puternice si uneori va poate lua lanseta de pe suport. Initial, dupa intepare, are tendinta de a veni spre mal, dar in scurt timp isi schimba traiectoria si asta va va oferi un drill spectaculos. Cel mai mare ten pe care eu personal l-am prins, a fost de 6kg si l-am plimbat circa 15 minute ca sa il obosesc. Datorita aerodinamicii pe care tenul o are si datorita musculaturii, mult mai densa decat la crap, acesta are puterea de a face schimbari bruste in apa, lucru ce va face sa il pierdeti uneori. Aproape de mal, acesta va incerca din rasputeri sa scape din carlig, asa ca fiti foarte calmi si atenti in apropierea malului.
Perioada de hranire: Perioada cea mai prielnica pentru pescuitul tenului este intre 06:00 si 10:00 dimineata. Acesta prefera in aceste perioade chiar si rama, dar un cubulet cu aroma de capsuna ori miere, este si el binevenit. Pe perioada zilei, este mult mai atras de tot ce tine de natural. De exemplu, in toiul zilei aveti sansa sa prindeti cteno la miez de stuf, la bucatica de castravete, ori la porumb dulce aromat.
Nu este un peste care sa aiba activitate ridicata noaptea, tocmai de asta il veti prinde cu precadere in timpul zilei, de la rasarit pana la apus.
Este un gurmand: La cteno nu te duci cu 1kg de nada, pentru ca nu e deajuns. Este cel mai mare gurmand dintre toti pestii, asa ca daca il vizati, va recomand cel putin 5kg de nada pe 12/24 ore. Tenul mananca pana la refuz, pana cand simte ca nu mai poate. Este mai mereu flamand si nu va evita un cubulet de mamaliga aromat daca trece pe langa el, asa ca, nadirea excesiva poate aduce pe patul de nada teni foarte bucurosi.
Tenul este un peste foarte puternic comparativ cu alte specii. Este mult mai puternic decat crapul si iti ofera un drill mai spectaculos, tocmai de asta este vizat de foarte multi pescari.