Determinarea adancimii apei si identificarea structurilor

07.04.2015 14:57

Un aspect foarte important in reusita unei partide de pescuit este determinarea adancimii apei si identificarea eventualelor structuri. Este stiut faptul ca structurile actioneaza ca un magnet asupra pestilor oferindu-le hrana si adapost. Pescuitul in zona structurilor este mult mai productiv decat un pescuit intro zona libera si fara structuri.

    Poate de multe ori ati ajuns pe locul de pescuit si nu ati avut cunostinta de topografia substratului sau adancimea apei. Pentru a scoate tot de la o partida este necesar sa stim care este adancimea apei si depistarea eventualelor denivelari, praguri sau structuri, deoarece abordand orice structura (unde pestele gaseste hrana si adapost) ne poate aduce rezultate mai bune. Multi pescari ajung pe vadul de pescuit si lanseaza la intamplare, asteptand ca pestii sa vina la vadul nadit. Aceasta metoda, in care alegem sa pescuim la intamlare, poate da rezultate dar nu de fiecare data. Orice structura, denivelare sau chiar un mic prag ne poate ajuta foarte mult in reusita partidei dacat un pescuit la nimeriala. Pescuitul la feeder poate devenii un pescuit de precizie daca tinem cont de anumite aspecte.

    Pescuind cat mai aproape de locurile unde pestii stationeaza sau se hranesc, rezultatele vor fii mai bune.

    Sondarea apei se poate face prin mai multe metode cum ar fi:

  1. marcker-ul
  2. plumbul
  3. sonarul

    1. Dar sa incepem cu metoda marcker-ului care este o metoda foarte folosita in pescuitul la crap dar care a fost imprumutata si in pescuitul la feeder. Pentru metoda de sondare cu marcker-ul avem nevoie de urmatoarele:

  • marcker
  • plumb cu vartej
  • bilita amortizoare din cauciuc
  • o struna rigida (folosita in pescuitul pestilor rapitori)
  • lanseta heavy feeder sau o lanseta mai rigida (alta decat cea de feeder)

     

    montura marker struna metalica marker biluta cauciuc plunb cu vartej

    produse necesare in realizarea unei monturi de marker: struna metalica, marker, biluta de cauciuc si plunb cu vartej

     Marckere-le pot fi de mai multe modele, portante si dimensiuni, unele ca cel din imagine poate avea antene de diferite culori pentru a fi mai vizibile in diferite conditi (intensitatea luminii, distanta, valuri). Este important sa tinem cont de faptul ca plumbul trebuie sa fie mai greudecat portanta marcker-ului pentru al scufunda.

struna mai lunga decat marker-ul

struna mai lunga decat marker-ul

    Deasemeni este important ca struna sa fie mai lungadecat marcker-ul.

struna mai scurta dacat marker-ul

struna mai scurta dacat marker-ul

    Daca struna este mai scurta  decat marker-ul, riscam ca in timpul lanseului plumbul sa se loveasca de marcker, spargandu-l.

    Montajul este  foarte simplu dupa cu observati din poza.

forma finala a monturii cu marcker

forma finala a monturii cu marcker

    Dupa cum observati mai sus, conectam plumbul la agrafa strunei, dupa care trecem linia principla prin urechea vartejului de la struna. Dupa ce am introdus linia principala prin vartejul strunei, introducem bila de cauciuc pe linia principala iar la final legam firul principal de inelul de conectare al marcker-ului si montura este gata.

    Montura o putem folosi si pe lanseta de feeder dar este indicat sa avem o alta lanseta mai rigida pentru marcker. O lanseta mai rigida va receptiona si va tansmite mainii noastre mai bine vibratiile transmise de plumb (cand tragem plumbul pe substrat) si astfel vom putea sa aflam consistenta substratului sau depistarea unor structuri astfel:

cel ami bun pret preston

  • in cazul in care tragem plumbul pe substrat si simtim vibratii mai puternice inseamna ca substratul este pietros sau exista posibilitatea sa fie o colonie de scoici in zona respectiva, asta in cazul in care scoicile sunt prezente in apa respectiva
  • in cazul in care tragem plumbul pe substrat si simtim ca acesta vine catre noi alunecand lin, fara inpotmoliri si vibratii puternice, inseamna ca in zona respectiva este un substrat relativ tare (nisipos sau argilos)
  • in cazul in care tragem plumbul pe substrat si simtim ca acesta vine catre noi destul de greu cu inpotmoliri dese, inseamana ca pe substrat sunt depuneri de mal (materie organica in descompunere) sau deasemeni exista posibilitatea ca in zona respectiva sa fie prezenta pe substrat vegetatie acvatica
  • in cazul in care tragem plumbul pe substrat si simtim ca acesta se ridica de pe substrat, loveste ceva si apoi cade inapoi pe substrat (in cazul in care nu se agata), inseamna ca am gasit o stuctura (copac scufundat, ziduri scufindate, caroseri de masini… etc)
  • in cazul in care tragem plumbul pe substrat si simtim ca acesta merge constant, apoi simtim ca urca (vine putin mai greu, opunand o rezistenta mai mare) iar apoi vine din nou constant, inseamna ca am descoperit un prag

    Folosirea unui fir impletit (multifilament) pe lanseta de marker, va amplifica informatiile trimise de plumb lansetiei si apoi mainii noastre, datorita lipsei de intindere (elongatie). Cu ajutorul unei lansete cu montura de marker putem sa determinam adancimea apei, consistenta substratului si identificarea eventualelor structuri care se gasesc in zona. Odata cu identificarea acestor elemente, ne vom putea face o harta imaginara a topografiei zonei in care va urma sa pescuim.

    Pe rauri unde curentul este mai pronuntat, este greu sau imposibil sa folosim aceasta montura pentru a afla adancimea apei datorita faptului ca puterea curentului ne va purta marcker-ul in aval.

    Metoda utilizarii monturiieste simpla: lansam montura si asteptam ca plumbul sa atinga substratul. Dupa ce plumbul a atins substratul intindem firul (pentru ca marcker-ul sa ajunga langa plumb) si coboram varful lansetei paralel cu malul, slabim frana mulinetei sau activam baitruner-ul in cazul in care avem mulineta cu baitruner, apoi incepem sa tagem usor fir de pe mulineta fara a misca lanseta. Marcker-ul se va ridica o data cu eliberarea firului de pe mulineta, iar plumbul datorita greutatii va ramane pe substrat.

asa va lucra montura in apa

asa va lucra montura in apa

    Lungimea de fir trasa de pe mulineta pana in momentul cand marcker-ul iese la suprafata va fi egala cu adancimea apei. Pentru a contoriza cat mai precis lungimea firului tras de pe tamburul mulinetei este indicat sa facem pe lanseta doua semne, unul la 50cm si unul la 25cm de mulineta sau unul la 0,5m iar altul la 1m.

lanseta doua semne 25cm 50cm

lanseta cu doua semne, unul la 25cm iar urmatorul la 50cm

    Astfel vom sti mai bine ce lungime de fir tragem de pe mulineta pentru a determina adancimea cat mai exactaa apei. De exemplu daca lansam montura intr-o zona unde dorim sa aflam adancimea apei, dupa ce plumbul a atins substratul orientam lanseta paralel cu apa si incepem sa eliberam treptat fir de pe mulineta. Daca am tras fir de 4 ori pana la semnul de 50 cm si o data pana la semnul de 25 cm iar marcker-ul a aparut la suprafata, inseamna ca apa are aprox 2,25m. In continuare mulinam pana marcker-ul se apropie de plumb si putem recupera montura cativa metrii si sa repetam operatiunea de mai multe ori pana in zona malului si astfel ne putem face o idee despere adancimea apei in locul unde vrem sa facem o partida la feeder.

    2. Determinarea adancimii apei pe rauri cu ajutoarul plumbului este o metoda destul de simpla si usor de realizat dar nu putem determina cu exactitate adancimea apei. In schimb putem observa daca sunt diferente de nivel in zona unde vrem sa pescuim. Pentru aceasta metoda avem nevoie de un plumb, unul mai usor pentru raurile mici cu adancime mica sau unul mai greu pentru raurile mari cu adancime mai mare sau Dunare.

    Metoda folosirii plumbului este urmatoarea: lansam plumbul in zona unde urmeaza sa pescuim si din momentul cand plumbul atinge pelicula apei si pana in momentul cand atinge substratul, numaram in gand. Lansam in mai multe locuri adiacente si vedem daca diferenta (numarul de secunde pana plumbul atinge substratul) este diferita. In cazul in care avem diferente de numaratoare, inseamna ca in zona respectiva sunt caderi de nivel(praguri)sau pante abrupte. Daca in majoritatea locurilor unde am lansat, numaratoarea este aproximativ lafel inseamna ca adancimea apei este constanta. Unii pescari ce pun mare pret pe determinarea cat mai exacta a adancimii apei, folosesc pentru numaratoare un cronometru datorita faptului ca pot determina mai bine cea mai mica diferenta de adancime insesizabila la numaratoarea in gand. Greutatea plumbului este indicat sa fie adaptata in functie de adancimea apei. Pentru apele mai mici un plumb mai usor iar pentru apele mai adanci un plumb mai greu. Pentru a determina cat mai bine adancimea apei este indicat sa montam un plumb care, din momentul cand loveste oglinda apei si pana ajunge pe substrat sa dureze cel putin 4-5 secunde, in cazul in care montam un plumb prea greu si acesta ajunge pe substrat in 1-3 secunde ,este mai greu datorita timpului prea scurt sa determinam diferentele de adancime din zona.

    3. Determinarea adancimii apei cu ajutorul sonaruluieste cea mai eficienta metoda dar uneori greu de realizat sau imposibil daca nu avem barca, asta in cazul sonarelor care au sonda conectata prin fir. In ziua de azi au aparut sonare ultra performante care ne pot reda topografia substratului in detaliu. Pentru rauri unde nu pescuim la o distanta mai mare 25m putem folosii sonarul cu sonda wireless(fara fir).

model de sonar cu sonda fara fir (wireless)

model de sonar cu sonda fara fir (wireless)

     Acestea sunt produse de firma Humminbird si modelul poarta denumirea de Smart Cast. Sonarul este compus dintr-un ceas cu ecran unde ne afiseaza informatia grafica si o sonda portabila care trimite informatia prin unde radio la ceas. Sonda se leaga la firul lansetei prin orificiul de atasare al sondei. In momentul cand lansam sonda pe apa, la contactul cu apa (cei doi pini de pe corpul sondei intra in scurt) sonda incepe sa transmita informatii cartre ceas. Deasemeni sonarul ne arata pe ecran si daca sunt pesti in zona, dar chestia cu pestii este relativa deoarece pestii pot fi doar in trecere. Pretul unui asemenea sonar nu este unul mic, modelul se vinde pe piata la pretul de aproximativ 120 euro. Producatorul spune ca sonda poate emite semnal la o distanta maxima de 75 ft (picioare) adica 22.8mt, nu este o distanta mare dar pe raurile unde nu pescuim departe poate fi foarte util.

    Daca ati citit intregul articol si considerati ca a fost folositor, va sfatuiesc sa il impartasiti cu altii. Apasati butonul de share facebook sau twitter din coltul de dreapta jos.