Reteta home made by Iulian Miu ( un prieten pescar din Elvetia)
Una dintre retetele mele momelile mele preferate pentru caras si crap, pentru fir de par sau direct pe carlig, sun boiliesurile sau cubuletele de mamaliga. Daca tot suntem la o vreme si un anotimp in care suntem aproape privati sa iesim in natura, datorita temperaturilor scazute sau zapezii vroiam sa impartasesc aceasta reteta cu voi, pescarii si sa aflu poate mai multe imbunatatiri care i s-ar putea aduce, impresii, etc…
RETETA MEA PENTRU BOILIESURI DE MAMALIGA
Ca si compozitie, de obicei, faina de malai, sare si un ou… Se cerne faina bine, pana se obtine o granulatie mai fina, se amesteca cu sare si se omogenizeaza cu mana sau cu o furculita pana se obtine un bulgare compact si tare, care nu se mai lipeste. Bineinteles, pe tot timpul framantarii se mai adauga cate putina faina pentru a se compacta… Se rup bucatele mici, se modeleaza boiliesuri de toate marimile in...
Am discutat cu mai multi pescar despre nada pentru crap primavara, cat de importanta este ea, si cat de mult randament da la pescuitul crapului in aceasta perioada. Am facut cateva teste in anul 2014 si am ajuns la cateva concluzii destul de bune.
Naditul la crap in perioada lunii Martie. Am ales o balta obisnuita, cu o populatie destul de modesta de crap, unde am incercat doua aproximative, dar diferite ca aroma. Am ales sa nadim un loc cu spartura de porumb si seminte de canepa aromate cu alcool (tuica) si un alt loc, l-am nadit la fel, cu spartura de porumb si seminte de canepa, dar am folosit ca si atractant aroma de fructe (capsuna). Stiam ca in perioada rece crapul este greu de gasit, asa ca am ales alcoolul ca si atractant pentru o dispersie rapida a aromei in apa.
Concluzia: vadul nadit cu alcool a fost vizitat de catre crapi, avand miscari ale lansetelor, si o singura captura, de un ciortan la aproximativ 800 grame. Pe vadul nadit cu aroma de fructe, au fost...
Pescuitul la ten este in mare parte asemanator cu pescuitul la crap, insa, tenul in general este mult mai capricios decat vestitul mustacios, crapul.
Perioada prielnica de pescuit la ten este in perioada Mai – Septembrie, insa este un peste care se prinde indeosebi in perioada verii. Iubeste foarte mult perioada calda, in special chiar perioadele caniculare. Poate va intrebati de ce uneori, in toiul verii cand erau perioade caniculare, prindeati teni si nu crapi. Motivul este urmatorul: cand este canicula, tenul inca umbla la “pascut” prin apa, in timp ce crapul cauta locuri mai reci si mai umbrite.
Nada si momeala pentru cteno. Aici putem discuta foarte mult pe baza hranei tenului, insa va spun din start, este un peste care iubeste dulcegariile, orice este fermentat si orice are aroma naturala. De exemplu, am prins foarte multi teni la cubulet de mamaliga aromat cu anason sau cu vanilie. Am prins teni la porumb cu aroma de capsuna, si de asemenea, am prins teni si la...
Deoarece conditiile climatice nu sunt aceleasi in toti anii, ar fi imposibil sa se indice cu precizie ce pesti se vor prinde intr-o anumita perioada a anului si la ce momeli anume. Este insa sigur ca pescuitul va fi cu atat mai fructuos cu cat temperatura apei este mai apropiata de temperatura optima de hranire a pestelui cautat (scobarul 11 C, linul 16 C, stiuca 17 C, crapul 19 C , pastravul fantanel 10-12 C, pastravul curcubeu 14-19 C, babusca, cleanul, mreana, obletul, platica, rosioara 15 C etc.).
Pentru pestii pasnici, se observa ca momeala este in general preferata in functie de varietatea de hrana naturala specifica anotimpului respectiv; astfel vara predomina momeala vegetala iar in rest cea animala.
Perioada cea mai favorabila de pescuit este cea cu temparatura apei cea mai apropiata de temperatura optima de hranire a speciei respective de peste.
Dar acest tabel nu reprezinta decat o caracteristica generala. Oricine stie ca sunt si alti factori care determina...
n orice ecosistem acvatic, dar cu precadere in cele stagnante, exista o stratificare a maselor de apa in functie de anumiti factori.
Din punct de vedere al patrunderii luminii, in straturile superficiale ale apei are loc o incalzire a acesteia, o intensitate crescuta a fotosintezei si implicit o buna oxigenare a apei. Aceste ape au productivitate primara ridicata si reprezinta mediul cel mai favorabil faunei piscicole.
Solubilitatea oxigenului in apa este insa invers proportionala cu temperatura. Cu cat apa este mai rece cantitatea de oxigen dizolvat este mai mare. Prin urmare in perioada de vara, in apele cu vegetatie excesiva, transparenta scazuta si temperaturi ridicate, se instaleaza un anumit deficit de oxigen, situatie in care pestii se retrag la umbra, in apele mai reci, iar instinctul de hranire este la cote minime. In timpul caldurilor de vara, acest fenomen este maxim in intervalul dintre orele 10 - 17.
Temperatura apei este in continua schimbare, functie de...
Ingrediente:
Tarate de grau 2000 g
Faina de porumb 1000 g
Seminte de canepa 500 g
Zahar 300 g
Mei 500 g
Susan 200 g
Biscuiti simpli 500 g
Fulgi de porumb cu miere 200 g
Seminte de floarea soarelui 1000 g
Mod de preparare:
Semintele de floarea soarelui, canepa, meiul si susanul se prajesc putin dupa care se dau prin masina de tocat pentru maruntire. Apoi se macina si biscuitii si fulgii de porumb cu miere. Toate ingrendientele macinate se amesteca cu restul ingredintelor. Apoi se adauga apa din balta din locul unde pescuim si se lasa 15 minute ca nada sa se umezeasca, sa-si traga apa. Daca doriti puteti adauga diverse arome in nada.
Localizarea este, dupa parerea mea, cel mai important lucru indiferent de tipul de pescuit pe care il practicati. Poti avea cea mai buna nada, o tactica desavarsita dar degeaba daca pescuiesti in locuri unde crapii nu stau. S-a scris mult si probabil se va mai scrie inca mult de acum inainte legat de acest aspect. Rob Hughes spunea ca mai bine pierdeti o jumatate de zi cu localizarea pestilor decat sa pescuiti in locuri unde crapii trec foarte rar sau nu au obiceiul de a tranzita pe langa locul vostru. De unde incepe totusi localizarea, cum putem ghici prezenta crapilor, cum ne alegem locul si ce metode avem de a descoperi locurile ferbinti?
O cafea si multa rabdare
Ok, ajung pe o balta noua inarmat cu tot felul de informatii legate despre ea. Stiu ce tip de substrat are, stiu care este populatia de peste din ea, stiu speciile din balta. Acum urmeaza sa decid asupra locului unde vreau sa stau iar aici incepe partea cea mai grea. Caut de fiecare data sa ajung pe balta...
Calduri in ianuarie, zapezi in februarie, martie mai zbuciumat decat capriciile Dochiei… ce mai conteaza? Setea de aventura ne mana pe malurile apelor in cautarea dozei de adrenalina ce ne inunda venele atunci cand la capatul firului se lupta marea captura.
Ce frumos suna… Dar poate ar fi mai bine sa revenim putin la realitate. Apele sunt reci inca, pestii sunt mofturosi si cu un comportament greu de anticipat datorita iernii atipice prin care tocmai au trecut. Momeli, nade, monturi si orgolii imfame se aduna buluc in rucsac si fuga la balta! Dar cum iarna nu-i ca vara, ar fi o prostie sa pescuiesti acum in aceeasi maniera in care o faci in mijlocul lui Cuptor. Asadar, sa incercam sa ne stabilim o strategie care sa ne ajute sa pacalim cativa pesti.
Cate ceva despre metabolism
Oricat de ciudat ar suna, acum este momentul in care zgarcenia ne poate aduce mari satisfactii. Mai putina nada poate insemna mai mult peste in juvelnic. De ce? Pentru ca metabolismul solzosilor este...
Din trecutele si viitoarele mele experiente de pescuit voi incerca sa sumarizez pe aceasta pagina acele secrete mai mult sau mai putin, bine-pastrate. Poate ma ajutati si dumneavoastra. Astfel:
FOTOGRAFIA:
Cand fotografiezi pestele: Nu stai in picioare (eventuala inaltimea de cadere a pestelui este mai mare) ci in genunchi sau ciucica;
pestele va fii impins catre obiectiv (nu tii coatele lipite de corp sau indoite daca se poate); captura va parea mai mare (senzatia de adancime)
LANSAREA:
Cand lansezi: nu indoi coatele, bratele intinse deasupta capului actioneaza simultan, ca o parghie pe care o apesi cu putere in acelasi plan;
Ti-ai fixat o tinta pe celalalt mal dar lansarea ta a deviat dreapta: nu ai tinut mainile in acelasi plan cand ai lansat (pentru control, mana dreapta, cea care tine cotorul lansetei trebuie sa poposeasca in extremitatea stanga acorpului, mai jos de...
Unul dintre misterele cu care pescarul de crap se întâlneşte înainte sau după pregătirea boiliesurilor este alegerea aromei. Intrebările cele mai frecvente pe care le-am auzit de la prieteni m-au determinat să notez câteva idei despre aceste "ingrediente", care par mai greu de realizat, datorită lipsei unor informaţii fundamentale, începând de la producători.
Inainte de toate, trebuie spus că aroma reprezintă "eticheta" boiliesurilor, iar meritele sale sunt de a creşte nivelul atractiv al nadei, fără a-i modifica valorile alimentare. De fapt, nici până astăzi nu este sigur dacă peştele poate să recunoască o anumită aromă, dar e cert că recunoaşte un anumit tip de hrană printr-o aromă.
Folosirea corectă a aromelor nu este deloc uşoară, pentru că poate influenţa capacitatea de atractie a boiliesurilor, compromiţând sau îmbunătăţind partida noastră de pescuit. Dintre toate întrebările despre arome, sunt câteva ale căror...
Unul dintre misterele cu care pescarul de crap se întâlneşte înainte sau după pregătirea boiliesurilor este alegerea aromei. Intrebările cele mai frecvente pe care le-am auzit de la prieteni m-au determinat să notez câteva idei despre aceste "ingrediente", care par mai greu de realizat, datorită lipsei unor informaţii fundamentale, începând de la producători.
Inainte de toate, trebuie spus că aroma reprezintă "eticheta" boiliesurilor, iar meritele sale sunt de a creşte nivelul atractiv al nadei, fără a-i modifica valorile alimentare. De fapt, nici până astăzi nu este sigur dacă peştele poate să recunoască o anumită aromă, dar e cert că recunoaşte un anumit tip de hrană printr-o aromă.
Folosirea corectă a aromelor nu este deloc uşoară, pentru că poate influenţa capacitatea de atractie a boiliesurilor, compromiţând sau îmbunătăţind partida noastră de pescuit. Dintre toate întrebările despre arome, sunt câteva ale căror răspunsuri sunt numai în parte...
In randurile care urmeaza gasiti povestea unei partide de pescuit facute pe o fosta balastiera din Arad, alaturi de un prieten. Eu am ales sa pescuiesc la match, iar colegul meu la feeder. Dat fiind ca urma sa pescuim pentru prima oara in acea balta de cand s-a redeschis pescuitului, nu stiam exact ce peste vizam. Balta ascunde mult crap, babusca si platica, dupa spusele patronului. De aceea am ales o nada universala, compusa din Ice Mix si miere, la care am adaugat o aroma lichida Turbo Scopex. Peste aceasta combinatie am pus o conserva de porumb, 300 de grame de viermi, plus o mana de pelete de vanilie, rezultand o nada buna la mai toate speciile de pesti. Daca ar fi sa aleg punctul forte al nadei, clar este Ice Mixul, deoarece aceasta nada contine componente care in apa dau senzatia de cald, cum ar fi cuisoara, si, pe langa aceasta, are si un miros puternic de larve. Am folosit cam 4 kilograme de nada pentru amandoi.
Primul dril cu adevarat
Pana aici, nimic deosebit. Partea...
Pescuitul la feeder permite abordarea celor mai diferite locaţii, de la bălţi şi lacuri până la râuri şi fluvii, iar odată cu experienţa acumulată puteţi obţine rezultate remarcablile. Lăsând la o parte versatilitatea, este singurul stil de pescuit care face posibilă capturarea peştilor de orice talie, de la oblete la crap, indiferent de factorii de mediu (şi fac referire deocamdată doar la vânt). Pentru a avea o imagine cat mai clara asupra detectarii muşcăturilor atunci când pescuim la feeder în condiţii de vânt moderat sau puternic trebuie sa intelegem motivele pentru care aceasta imagine poate fi usor distorsionata . Probleme care apar des: - În momentul lansării, mai ales dacă distanţa de pescuit depăşeşte 30-40 m, când se formează o banieră (mai popular spus, firul face burtă) excesiv de mare. Rezolvarea constă în frânarea monturii înainte ca aceasta să atingă pelicula apei sau prinderea firului principal în clipsul mulinetei, astfel montura va fi frânată...
Un subiect de permanentă rezonanţă şi actualitate se repetă aproape obsesiv în conversaţiile purtate între amici şi este aprig discutat pe sute de pagini ale forumurilor de pescuit. Întrebarea-cheie, la care toti aşteaptă un răspuns cât mai cuprinzător, este„cum abordăm o partidă de pescuit pe o apă necunoscută?”.
Captura invers proportionala cu marimea pescarului
Cătălin Constantinescu, colaborator al revistei „Aventuri la pescuit“, s-a aflat la un moment dat în fața unui concurs de pescuit care avea loc pe o baltă micuţă şi cochetă, dar total necunoscută lui. Iată mai jos câteva sfaturi pe care pescarul le oferă pentru cei care ajung pe bălți necunoscute: Primul lucru pe care l-am făcut a fost accesarea paginilor de internet într-o căutare frenetică de informaţii şi experienţe anterioare ale colegilorpescari. Însă, am avut o surpriză: locaţia respectivă a fost închisăpescuitului sportiv, iar acela era sezonul de debut al bălţii. Singurul lucru...
In pescuit, inovatiile se succed rapid si ceea ce pana mai ieri era o noutate, astazi poate fi istorie. Simplul momitor parea conceput pentru vecie, doar forma si greutatea lui mai puteau fi schimbate. Vesnicia a durat vreo trei ani, azi ne gandim la dispozitive mai complexe, cum ar fi Method Feeder. Recunosc ca la inceput nu am fost grozav de incantat de Methon Feeder, dar dupa cateva teste mi-am dat seama ca e foarte eficient. Am realizat, totodata, ca e o metoda destul de complexa, care cere pregatirea cu atentie a nadei si a momelii, destul de multa munca si ceva pricepere. Metoda cere cativa pasi, fiecare cu detaliile ei, fiind vorba de nada, pelete, modul de introducere a momelii in mould (forma in care se introduce Method Feederul pentru a fin incarcat cu nada) si prezentarea momelii. Despre nadaDe obicei, nada pentru Method Feeder este foarte fina. O caracteristica importanta a acestei nade este faptul ca semintele macinate din care este formata sunt...
O zi perfecta pentru pescuit, o balta cu conditii ideale si o multime de carasi minusculi, care nu iti lasa carligul in pace. Iata o buna ocazie de a incerca cele mai diverse retete de momeala, cu scopul declarat de a separa carasii de ciortanii pe care ii vroiam la capatul monturii. Sentimentul reusitei nu se compara cu nimic.
Pentru acuratetea lansarilor incercati sa faceti bulgari de aceeasi dimensiune
Se intampla acum cativa ani in ultima zi a lunii octombrie. Acest fapt si o prognoza meteo ce se anunta aproape ireala pentru sfarsitul toamnei m-au determinat sa las totul deoparte si sa ies la o partida de pescuit la feeder. Fara ganduri marete si vise la capturi capitale, strategia pe care o aveam in minte, dictata de lungul sir de nopti cu temperaturi de aproape zero grade, ce au racit brusc apa, era destul de simpla: sa prind ce pot, cand pot, cat pot. Odata ajuns, primul lucru pe care il fac este sa dau un ocol lacului, pentru a determina locurile care le ofera...