Tehnica feeder
Reformare în bine! …cam așa s-ar descrie perioada benefică din punct de vedere a tehnicilor folosite în zilele noastre și aici mă refer la tehnica feeder. La început nu am crezut, ba chiar eram convins ca stilul nu o să fie atât de bine ”îmbrățișat” de pescarul mioritic. Credeam că finețea nu e un punct forte al nostru, că pescuitul grosier a fost, este și va fi o caracteristică a pescarilor români. Eh, vă spun m-am înșelat amarnic. Și chiar mă bucur că am nu am avut dreptate.
Prin ’98 utilizarea acestui stil era restrâns la zona Aradului, în restul țării fiind extrem de puțini pescari care să dețină lansete de feeder. Treptat, prin promovarea oarecum agresivă făcută de arădenii de la Fir Întins, respectiv Adi Petrișor și Cosmin Brola, această tehnică a început să ”prindă” pescarii iar trecerea de la sculele brutale la cele fine a pornit încet dar hotărât. Pe parcurs distribuitorii și-au adus și ei aportul prin prezentarea și distribuirea lansetelor și a accesoriilor dedicate acestui stil iar în ciuda fluxului imens de informație din media parcă niciodată nu este suficient. În plus contactul meu cu pescarii în magazinul de pescuit unde lucrez îmi dovedește încă o dată faptul că informațiile și noutățile nu trebuie niciodată întrerupte. De aceea, prin acest articol voi încerca să conving pescarii să apeleze și la lansetele fine, deoarece doar prin finețe vor compensa golul din juvelnic.
Pentru mulți dintre cei care cochetează cu acest stil de pescuit menționez că pescuitul cu lansetele feeder nu înseamnă alegerea și achiziționarea de lansete heavy și ultra heavy. O lansetă light, un medium-light sau chiar o lansetă picker pot oferi senzații uimitoare la aceeași pești de talie mare cu care au fost obișnuiți iar eu prin cele ce voi prezenta, voi încerca să aduc un plus de convingere în alegerea lansetelor fine.
Lansetele feeder light și impactul lor în rezultatele unei partide reușite
Așa cum menționam mai sus, tehnica pescuitului cu coșulețe sau method-feedere a prins din ce în ce mai tare în ultima vreme. Nu mi-aș fi închipuit niciodată că voi vedea pe malul apei mai mulți pescari de feeder decât de staționar și totuși acest lucru s-a întâmplat. Iar cum startul în tehnicile de pescuit este dat de către pescarii de competiție, ce alt scenariu mai bun și mai complet să prezint decât o mare întrecere în această tehnică.
În data de 6-7 aprilie, pista Maty-Er din Szeged a găzduit primul mare concurs de pescuit destinat atât staționarului cât și pescarilor de feeder. În mod incredibil pescarii de feeder au fost prezenți în număr foarte mare, chiar dublu aș putea spune față de pescarii de staționar. Astfel, pe baricadele feeder-ului s-au adunat 108 concurenți ce au fost împărțiți în 7 sectoare. Inevitabil atenția mea a fost captată de acest stil de pescuit unde printre concurenți i-am putut vedea și studia pe Erdei Attila, Dome Gabor, Egedi Robert dar și mulți alți concurenți de valoare din țări vecine cu Ungaria. Și țara noastră a fost prezentă la această competiție cu concurenți de valoare, dornici de a-și măsura nivelul tehnic cu pescari de renume mondial. Condițiile de pescuit au fost oarecum vitrege, cu vânt puternic mai ales în a doua manșă, condiții în care folosirea lansetelor medium sau chiar light a fost obligatorie.
Cristi Elena, unul din concurenții de feeder din Romania, a reușit un excelent loc 8 general, loc ce a fost câștigat cu un loc doi și un loc trei pe sector în cele două manșe.
” Îmi place pescuitul fin și bineînțeles că acum primăvara când peștii sunt apatici această finețe a avut un mare aport în rezultatul obținut. Linia principală folosită a fost una de 0.16, diametrul redus făcând posibilă coborârea rapidă a coșulețului de 20 gr pe care l-am folosit în totalitatea timpului din concurs. Strunele folosite au alternat între 0,10 și 0,12 iar cârligele utilizate au fost numărul 16. Lanseta a fost una light, de 3,54mt lungime pe care am avut montat un vârf semnalizator de 0,5 Oz. Nu cred că în condițiile date aș fi putut face un rezultat bun folosind echipament medium. Apa a fost rece, prezentările au fost foarte fine și fiecare pește capturat a contat la cantitatea finală.” Cristi Elena
Un detaliu important pe care l-am observat la foarte mulți concurenți din această competiție a fost utilizarea unei monturi extrem de simple pentru pescuitul de finețe și anume metoda de atașare a coșulețului la linia principală, atașare ce a fost făcută cu ajutorul unei simple agrafe de culisare cu vârtej, agrafe ce sunt folosite la atașarea plutei culisante. Ca și în cazul plutei culisante, agrafa a fost stopată de un opritor din silicon susținut de un nod opritor culisant. Astfel, prin reglarea nodului și a stoper-ului de silicon, se poate mări sau micșora distanța dintre cârlig și coșuleț fără a schimba struna.
Per ansamblu acest concurs a fost unul extrem de tehnic, în care lansările la punct fix au jucat un rol important deoarece peștii puțini au trebuit atrași pe zone cât mai restrânse. Utilizarea nadelor fine cu multa nadă vie incorporată a fost oarecum obligatorie deoarece digestia peștilor este mult încetinită de temperatura scăzută a apei.
Pentru cei care cochetează cu ideea competiției vă aducem la cunoștință că Finala Națională de Pescuit la Feeder se va desfășura pe barajul Vârșolț în data de 5-6-7 Iulie și este organizat de AJVPS Sălaj. Condiția participării la această finală este constituirea unei echipe de 5 membri care să fie membri AGVPS, legitimați la o asociație județeană afiliată AGVPS.
Ca să nu uităm și cenușăresele lansetelor de feeder, picker-ele sunt lansete scurte destinate pescuitului practicat în vecinătatea malurilor sau a insulelor apropiate de mal unde vegetația prezentă este locul ideal de camuflare a exemplarelor frumoase. Se pot achiziționa în lungimi de la 2,7mt până la 3,3mt și de obicei sunt din două segmente plus vârfurile de semnalizare. Fiind lansete de finețe acestea au puteri de lansare mici, de până la 50 gr, recomandându-se folosirea coșulețelor de dimensiuni mici și a coșulețelor destinate transportului de nade vii. Pescarii englezi folosesc foarte des aceste lansete la partidele de pescuit unde peștii sunt mofturoși și semnalizările sunt foarte fine, drilul cu astfel de lansete fiind unul spectaculos deoarece acțiunea acestora este permisivă.
Sper ca 2015 să fie un an bun atât din punct de vedere a informațiilor din tehnicile de pescuit cât și din punct de vedere a capturilor din juvelnicele dumneavoastră. Fir Întins!