Pluta slider la superlativ
Mai mult ca niciodată, pentru pescuitul modern, studierea și folosirea corecta a plutelor slider necesită o mare atenție pentru orice pescar care iubește tehnica utilizării lansetei match. În ultimii ani ne-am obișnuit cu wagglerele, folosite atât fixe cât și culisante, indiferent că acestea erau folosite în competiții sau în pescuitul de plăcere. Utilitatea lor a fost dovedită iar momentul în care este nevoie de evoluție în pescuitul cu plute culisante a sosit. Pentru majoritatea pescarilor români este o noutate, pentru cei occidentali este deja un subiect studiat, învățat și aplicat cu succes.
Pentru început vreau să descriu pluta slider și utilitatea ei în pescuit, pentru ca ulterior să descriu câteva din situațiile ideale de folosire a acestei plute, aceste situații făcând parte din câteva partide de pescuit din acest an, atât din competiții cât și din pescuitul de plăcere.
Pluta slider
- Utilitatea acestui tip de plută este oarecum imperios necesară atunci când partida de pescuit se desfășoară în ape adânci ce au curenți medii și la o distanță mare față de mal. Dacă din ecuația pescuitului mai face parte și vântul puternic atunci un lucru este cert, sliderul face legea. Este binecunoscut faptul că în canale sau în apele curgătoare curenții de suprafață sunt mai puternici, cei de substrat fiind mai lenți. Aici intră în scenă pluta noastră pentru ași face pe deplin datoria.
- Forma. Pluta slider este identică cu pluta waggler, singura diferență fiind lipsa totală sau aproape totală a lestului din partea inferioară a plutei. Lipsa lestului face ca plumbajul bulk atașat firului să fie mult mai mare, acesta acționând ca o ancoră atunci când montura este în vadul de pescuit
- Am putea spune că plutele slider sunt oarecum grele dar ar fi incorectă formularea. Corect spus ar fi că aceste plute necesită de o lestare oarecum greoaie pentru a funcționa. De aceea nu trebuie să vă speriați când pe plută scrie 15gr deoarece pluta nu are 15 grame ci trebuie lestată cu 15 grame. Ca și în cazul wagglerelor puteți întâlni și înscrisuri precum 3+15, acea valoare +15 fiind greutatea plumbului ce trebuie aplicat pe fir. Așa cum am specificat mai sus, plumbajul mare aplicat pe firul de pescuit va acționa ca o ancoră atunci când pescuiți în ape ce au curenți medii sau medii mari deoarece plumbul evoluează în apropierea substratului acolo unde curenții de apă sunt mai lenți.
- Sensibilitatea sliderelor este dată de forma și grosimea antenei primare și a antenei secundare. (Denumesc antenă primară porțiunea de antenă ce pleacă din corpul wagglerului și antenă secundară antena interschimbabilă ce poate fi de diferite forme și culori). În cazul partidelor desfășurate la pești de talie mare se pot folosi plutele slider ce au marcată partea de semnalizare direct pe capătul antenei primare. În cazul în care peștii de talie mică sau cei mofturoși constituie obiectivul principal, se recomandă folosirea plutelor ce dispun de un sistem de adaptare a diferitelor antene de semnalizare, pescarul putând alege modelul ideal de antenă de semnalizare.
- Sistemul de atașare a plutei slider. Particularitatea sistemului de conectare a sliderului o reprezintă prelungirea metalică din partea inferioară a plutei, prelungire metalică ce poate avea ochetul de conectare montat sau contrar, ochetul să nu fie prezent caz în care este necesar un dispozitiv din silicon ce permite conectarea plutei la linia principală. Pe piața de profil acest tip de plută poate dispune de două sisteme de atașare la linia principală Unul necesită folosirea unui dispozitiv intermediar pentru a putea fi atașat sliderul pe fir iar celălalt îl are încorporat din fabricație. Indiferent de modelul pentru care optați, utilizarea este la fel de eficientă dacă montura a fost executată corect.
Dacă detaliile expuse mai sus vă ajută în identificarea și alegerea unei plute slider, trebuie menționat faptul că pentru alcătuirea unei monturi corecte sunt necesare și câteva accesorii indispensabile.
- Plumbul. În alcătuirea unei monturi eficiente, pluta slider trebuie echilibrată cu una sau maxim două bile de plumb de formă sferică deoarece această formă este foarte hidrodinamică. Personal am în trusa de pescuit sfere de plumb cu greutăți cuprinse între 8 și 25 de grame.
- Împletitura ”antitangle”. Inventatorii acestei găselnițe sunt italienii, ei numind-o generic ”Treccia”. Tradus în românește, treccia înseamnă împletitură, are de obicei în jur de 50 de centimetri, este alcătuită dintr-un fir monofilament sau textil cu diametrul de 0,30mm ce este pliat inițial în două, este răsucit de foarte multe ori, timp în care este tensionat pentru a nu se încurca, după care se mai pliază încă o dată în două, moment în care cele două părți formate din două fire răsucite se vor răsuci la rândul lor una cu alta. La capetele acestei împletituri se atașează două vârteje ce vor preveni răsucirea liniei. Rolul acestei împletituri este de a preveni încâlcirea plutei cu partea de dedesubt a monturii, în timp ce este efectuată lansarea. În cazul în care se utilizează firul textil pentru a alcătui o astfel de împletitură se recomandă rigidizarea ei prin aplicarea unui adeziv pe toată lungimea acesteia. Adezivul instant Picătura este ideal pentru o astfel de operație.
Dacă condimentele rețetei au fost dezvăluite, vă descriu în detaliu montura folosită de mine atât la Campionatul Mondial pe Cluburi din Italia cât și în Campionatul Național Finala A de la Tîrgu Mureș, ambele competiții desfășurându-se în acest an.
Începând de la cârlig și terminând cu ultimul nod opritor, montura pe care eu o prefer este alcătuită astfel:
Cârlig> Strună de 30cm> Vârtej nr24> Fir intermediar cu lungimea de 50cm și diametrul de 0,25> Vârtej nr20> Împletitură de 50cm> Vârtej nr20> Sferă de plumb de 17grame> Plută slider ce suportă lestare de 18gr> Mărgică ceramică ce previne trecerea plutei peste nodul opritor> Nod opritor.
Trebuie menționat faptul că pe bucata de fir intermediar cu diametru de 0,25 ce se află între strună și împletitura antitangle, am aplicat 1 gram de plumb format din 4 alice, trei dintre ele aplicate la jumătatea celor 50cm iar cealaltă alică chiar deasupra vârtejului de la forfac, rolul acestei alice fiind și acela de semnalizare. Trebuie de asemenea menționat și faptul că este necesară folosirea acelui segment de fir de 0,25mm pentru a crea o punte de echilibru între rigiditatea împletiturii antitangle și finețea firului de strună.
Ca o ultimă paranteză înainte de prezentarea situațiilor de pescuit prin care am trecut și în care am realizat că pluta slider este singura opțiune de pescuit, vă precizez că pentru acest tip de montură se pot folosi majoritatea lansetelor match prezente pe piața de profil dar cu o singură condiție, tipul de lansare a monturii. Acest aspect este foarte important deoarece oricât de bine ați alcătuit montura, aceasta se poate încâlci în lansare dacă propulsia monturii se face biciuit. Pentru a lansa corect o astfel de montură trebuie să folosiți aceeași tehnică de lansare ce este folosită și în lansarea coșulețelor de feeder atunci când folosiți lansete mai fine. Adică montura trebuie propulsată progresiv, nu biciuit, iar în momentul atingerii apei se recomandă stoparea firului pentru ca montura să se etaleze corect în vadul de pescuit.
Situații de pescuit personale
Campionatul Mondial pe Cluburi 2013, Veneția-Italia
La această competiție am participat în data de 8-9 iunie împreună cu echipa Maver Romania, eu fiind invitat să suplinesc lipsa unuia dintre membrii acestei echipe. Pista de pescuit a fost stabilită pe Canalul Brian, canal ce are lățimea de aproximativ 45-50mt și adâncimea pe mijlocul canalului de aproximativ 7 metri. Una din tehnicile preferate și bineînțeles câștigătoare ale concurenților italieni pe această pistă este pescuitul în vecinătatea malului opus, mal ce prezintă formațiuni de stuf pe toată lungimea lui, peștii staționând bineînțeles acolo deoarece stuful oferă loc de refugiu. Adâncimea de pescuit 3-4 metri chiar lângă stuf, curentul apei fiind mediu dar amplificat în marea majoritate a timpului de vântul puternic. Astfel curenții de suprafață erau puternici iar cei de substrat lenți. Soluția ideală pentru mine? Exact: sliderul! Astfel m-am văzut pus în situația de a învăța în 2 zile cum se alcătuiește o montură corectă cu acest tip de plute, cum se lansează la peste 40 de metri și cât mai aproape de stuf. Sincer vă spun că am reușit și am prins și pește. Nu am ieșit campion mondial dar cel puțin am învățat această frumoasă tehnică. Dacă eu am folosit slidere de 20 de grame, italienii folosesc aici frecvent slidere de 25 sau chiar 30 de grame. Și când te gândești că peștii majoritari prezenți sunt carașii, plăticile, scardolele și crapii, aceștia din urmă fiind mai rari.
Campionatul Național Finala A 2013 , Tg Mureș-Romania
Competiția s-a desfășurat în intervalul 16-18 august, ca pistă de concurs fiind ales râul Mureș, chiar în orașul Tg Mureș, între cele două baraje. Peștii predominanți au fost obleții și morunașii, concurenții având de optat între aceste două specii. Pentru cei ce au dorit să prindă morunaș distanța de pescuit a fost de 40 de metri, adâncime aproximativă de 2,30 metri, curenți medii amplificați de vântul prezent în majoritatea timpului. Greutatea optimă a plutelor slider folosite a fost de 13-16 grame. Am pescuit pe toată perioada antrenamentului și a concursului exclusiv la slider,nedorind să pescuiesc la oblete deoarece un astfel de pescuit era unul de uzură, aspect ce nu mai favorizează pe un ”moș” ca mine. Cu o tehnică identică a pescuit și Benzar Zsolt care a trecut razant pe lângă al 5-lea titlu de campion național, o singură manșă ratată poziționându-l departe de podium dar suficient cât să rămână divizionar A. La fel a făcut și moșul subsemnat Sabău.
…și o situație de pescuit relaxantă dar tehnică.
Îmi place lacul Surduc și îmi place pescuitul din barcă la babușcă mare. Dacă până acum pescuiam cu plută waggler convențională, în prezent și bineînțeles de acum înainte am să pescuiesc numai cu plute slider deoarece adâncimea la care pescuiesc este în jur de 5 metri, plumbajul de 10 grame de pe actuala montură folosită ajutându-mă să trec rapid de stratul de obleți mari din suprafață. Astfel timpul de verticalizare a monturii s-a redus substanțial, oferindu-mi mult mai multe prezentări în același interval de timp alocat partidei. Poate vă veți întreba de ce nu dau cu o vargă dacă tot pescuiesc din barcă iar eu vă voi răspunde că îmi plac provocările noi. Sliderul este una dintre acestea!