PLUTĂ? dar de care?

Uimitor – este singurul cuvânt pentru diversitatea plutelor, cu care ne putem întâlni în magazine. Acum 20-30 de ani încă ne bucuram pentru o improvizaţie făcută din pană de gâscă sau dop de plută, dar în zilele noastre putem să alegem dintre diferite forme, culori şi mărimi. Însă gama foarte mare poate deveni şi enervantă, mai ales dacă un pescar cu o experienţă mai mică ar dori să-şi aleagă singur pluta din labirintul care pare neclar. În acest ghid vă arăt acele aspecte importante, care sunt indispensabile la alegerea adecvată a plutei.
Corpul plutei
Un aspect principal pentru alegerea unei plute, este forma acestuia. Natura apei (canal, râu, baltă,…. etc.), alţi factori fizici şi forma plutei, au nenumărate legături. Pe apă curgătoare este greu să prinzi peşte cu o plută destinată pentru bălţi, deasemenea şi invers. O plută bombată destinată apei curgătoare cu o montură foarte fină este neadecvată pentru prinderea peştilor mici, deoarece este mai puţin sensibilă, pe o plută mai mare este mai greu să observăm trăsăturile. Din această cauză, alegerea incorectă a plutei pentru natura apei pe care pescuim, va funcţiona inadecvat.
1. „Creion”
Această plută subţire în primul rând o folosim la albitură, se foloseşte la pescuitul peştilor care caută între ape. La echilibrarea plutei, merită să folosim mai mulţi plumbi de forma alicelor cu aceeaşi greutate, pentru evitarea încâlcirii. Într-o apă cu curenţi sau vânt puternic această plută este nepotrivită, deoarece avănd un corp subţire şi alungit. Această formă se fabrică de la greutate foarte mică, 0,1gr. – adevărat că foarte rar – , până la 2gr.
Este forma ideală pentru pescuitul cu rubeziană sau vargă. Se poate folosi la pescuitul plăticii şi carasului pe vreme fără vânt în special pe bălţi sau canale unde curenţii sunt foarte mici.
În funcţie de tipul antenei putem folosi ca momeală viermi, pinki, larve de ţânţar sau la mărimi mai mari chiar râme sau porumb.
3. “Picătură”
Este forma clasică. Este cel mai des folosit de pescarii de competiţie din Ungaria şi alte ţări. Această formă funcţionează foarte bine pe orice vreme, dar când suflă văntul alegerea cea mai bună este folosirea acestei plutei cu tijă metalică. Se poate folosi cu success şi pe bălţi sau canale cu ape adânci unde curenţii nu sunt foarte puternici. Este forma ideală la pescuitul plăticii între ape deoarece având gura mică vedem foarte bine trăsăturile prin ridicare. Este alegerea ideală la pescuitul cu rubeziană şi vargă.
4. “Măslină”
Această formă care are antene mai lungi este foarte stabil chiar şi pe valuri mai mari. Aceasta fiind foarte stabil ne ajută ca momeala din cârlig să nu aibă o mişcare anormală, iar acest lucru constituie un avantaj în demersul cu succes a partidei de pescuit. Avantajele plutei le putem dobândi mai ales pe bălţi şi pe pe canale.
5.” Bombată (rotunjită)”
Este o formă multilaterală şi foarte populară. Se foloseşte cu succes pe ape curgătoare, dar mărimile sub un gram sunt foarte bune şi pe canale. Însă pe vânt puternic, nu este o alegere potrivită, deoarece acest model preia mişcările valurilor şi din această cauză şi momeala din cârlig va avea aceeaşi mişcare. Mărimile mai mari concepute pentru ape curgătoare se pot conduce foarte stabil şi pe ape învolburate. Este ideal la pescuitul cu rubeziană, vargă şi bologneză.
6. “Morcov (alungită)”
Această formă are avantajul că se poate conduce foarte stabil pe vânt cu valuri mari şi în ape învolburate. Le putem folosi la pescuitul cu rubeziană, vargă, bologneză şi este recomandat la plutirea liberă pe patul de nadă, fiidcă acest model nu se comportă bine la reţinerea plutei. Membrii echipei Maros Mix folosesc modelul din poza ataşată în două moduri – la pescuitul cu bologneza şi la pescuitul somnului pitic cu rubeziană şi vargă.
7. Plută cu antenă scurtă şi groasă
Ca multe din accesoriile importante şi aceasta s-a răspândit mulţumită specialiştilor din Marea Britanie. Avantajele aceste plute le putem folosi în ape mai puţin adânci cu mult crap. Specialitatea aceste plute este că, antena şi corpul sunt făcute din lemn de balsa. Avantajul constă în flotabilitate, aşa că şi modelele mai mici le putem folosi la pescuitul între ape cu porumb sau pelete.
8. Plate
A fost concepută pentru ape curgătoare cu curenţi puternici. Modelul din poza ataşată diferă de modelul clasic – acadea – că acesta este foarte subţire şi în curenţi puternici nu opune rezistenţă mare. Această siluetă are avantajul că nu are nevoie de o flotabilitate mărită cum am fost obişnuiţi la modelele anterioare. Ne arată foarte bine trăsăturile prin scufundare şi cele prin ridicare. Se poate folosi cu success la pescuitul cu montura oprită şi la cea cu montura uşor reţinută.
Materialul antenei
Plastic plin
Este un material mult mai flexibil ca fibra de sticlă şi din această cauză pluta devine mult mai durabilă. Ne stă la dispoziţie o gamă largă de culori şi grosimi.
Tub de plastic
Ponderabilitatea este mult mai bună deoarece antena acestuia este din tub de plastic. Se fabrică modele foarte subţiri pentru pescuitul la albitură dar şi mai groase pentru pescuitul pe ape curgătoare. Deoarece cu acest model de antenă montura se poate îngreuna mai mult decât cea cu plastic plin se poate folosi şi la pescuitul între ape.
Fibră de sticlă
Este cel mai mult folosită de pescarii de competiţie. Este foarte sensibilă dar plumbajul monturii se face mult mai dificil ca la celălalte modele. Este alegerea ideală dacă folosim momeli mici ca şi pinki sau larve.
La pescuitul între ape trebuie să fim atenţi şi la greutatea momelii care ne poate scufunda pluta. Dacă ni se întâmplă acest fenomen este indicat să mai scoatem din plumbajul monturii.
Lemn de balsa
Durabilă, bine vizibilă şi are ponderabilitate mare. Acest model este îndrăgit de pescarii care nu mai au văzul perfect şi de cei care doresc să captureze peşti mai mari. Este cel mai des folosit în ochiurile din vegetaţia deasă a apelor.
Materialul tijei
Metal
Este perfectă când pescuim pe vreme cu vânt. Conferă plutei o stabilitate extraordinară. Mulţi pescari nu o adoră fiindcă montura se încâlceşte mai uşor, dar cu toate aceste dificultăţi jumătate din pescarii de competiţie o folosesc cu success.
Carbon
Are propietăţi asemănătoare cu cea a metalului, dar este mult mai uşoară. Este alegerea ideală când vrem să facem o montură sensibilă şi vrem ca momeala să ajungă cât mai natural pe substrat.
Fibră de sticlă
Este stabilă, foarte flexibilă şi din această cauză se foloseşte la plute care sunt supuse la forţe mai mari. De exemplu pentru plute de ape curgătoare şi plutelor folosite la pescuitul crapului.
Sper că, cu aceste informaţii toată lumea îşi va putea alege mult mai uşor pluta adecvată locului în care doreşte să pescuiască.