Pescuit la Match vs. feeder pe balastiera

07.04.2015 14:39

In randurile care urmeaza gasiti povestea unei partide de pescuit facute pe o fosta balastiera din Arad, alaturi de un prieten. Eu am ales sa pescuiesc la match, iar colegul meu la feeder. Dat fiind ca urma sa pescuim pentru prima oara in acea balta de cand s-a redeschis pescuitului, nu stiam exact ce peste vizam. Balta ascunde mult crap, babusca si platica, dupa spusele patronului. De aceea am ales o nada universala, compusa din Ice Mix si miere, la care am adaugat o aroma lichida Turbo Scopex. Peste aceasta combinatie am pus o conserva de porumb, 300 de grame de viermi, plus o mana de pelete de vanilie, rezultand o nada buna la mai toate speciile de pesti. Daca ar fi sa aleg punctul forte al nadei, clar este Ice Mixul, deoarece aceasta nada contine componente care in apa dau senzatia de cald, cum ar fi cuisoara, si, pe langa aceasta, are si un miros puternic de larve. Am folosit cam 4 kilograme de nada pentru amandoi.

Primul dril cu adevarat
Primul dril cu adevarat

Pana aici, nimic deosebit. Partea frumoasa abia acum incepe, cu descrierea locului de pescuit. Dupa cum v-am spus, ne aflam intr-o fosta balastiera, de unde tragem concluzia ca adancimea apei este una pe masura, iar cum afara sunt nu cu mult peste 0 grade Celsius, partida de pescuit devine dificila, cel putin pentru inceput. Partenerul meu, Horatiu Adjudeanu, este un proaspat pescar de competitie, surpriza intrajudetenelor care s-au desfasurat aici, la Arad. Inainte de a trece la prepararea nadei si a sculelor, Horatiu rupe un bat destul de costisitor, iar telefonul lui ajunge momeala la pesti. Dupa acest inceput dezastruos, aveam mari dubii in privinta partidei de azi.

Montura englezeasca folosita de Horatiu
Montura englezeasca folosita de Horatiu

Horatiu pescuieste cu o lanseta feeder de 3,60 m, putere medie, cu varful de un oz (1 oz = 28 grame), o mulineta marimea 3000, fir principal de 0,18 mm, forfacul 0,14 mm, iar marimea carligului 14. La montura a folosit un sistem englezesc cu bucla, iar cosuletul l-a prins pe fir cu o agrafa care se foloseste la pescuitul cu pluta culisanta. Eu am ales sa pescuiesc la match, un bat nou si foarte bine echilibrat din gama Elite de 4,20 m, cu o putere de aruncare 5-17 grame. Pentru ca acest bat este unul nou pe piata, am ales din start sa folosesc o pluta culisanta de 18 grame (deoarece adancimea apei depasea 4 metri), am folosit un fir de 0,18 mm scufundator, struna 0,12 mm, carlig marimea 14. Plumbajul facut a fost unul simplu, am oprit pluta in 5 alice de plumb, iar la o distanta de un metru (spre carlig), unde am avut forfacul, am mai pus 2 plumbi alice. Deasupra plumbului principal am introdus doua bile de cauciuc pentru amortizare, una deasupra plutei, iar cealalta sub pluta. Opritorul am ales sa-l fac din ata, chiar daca mai exista si varianta cu monofilament, eu am preferat totusi ata.

O platica rece ca gheata scoasa din adancul balastierei
O platica rece ca gheata scoasa din adancul balastierei

Daca la Horatiu nu era asa de importanta adancimea, el orientandu-se dupa o insulita aflata in apropiere, unde apa era mai mica, eu aveam nevoie de o sondare perfecta, mai ales ca am pescuit la o distanta de vreo 50 de metri, destul de departe. Inainte de a atasa forfacul, am pus langa plumbii de tus o alica de dimensiune mare. Asa am facut sondarea perfecta, mi-am facut semn cu marker si am inceput pescuitul. Amuri in noiembrie Pescuind atat de departe, normal ca nu puteam nadi cu mana, ci cu prastia. Am lansat cam 15 bulgari de inceput, iar alti doi i-am dat sa se sparga pentru a apela mai rapid. Atentie, ceilalti bulgari i-am facut foarte tari, deoarece aveam putin curent si nu puteam sa-i dau pe toti sparti, deoarece riscam sa imprastii pestii pe toata balta. In carlig am pus doi viermi albi si unul rosu, am echilibrat foarte bine pluta – doar 2 centimetri sa se vada antena pentru a fi cat mai sensibila. Va dati seama ce era in capul meu cand am vazut ditamai balastiera si adancimea ei. In timp ce ma gandeam, hop! pluta se scufunda brusc. Am prins o babusca superba, parca incepea sa-mi placa. Am lansat inca o data, dupa nici 2 minute vad cum pluta se ridica. Mi s-a parut ca visez, dar am intepat – am prins o platica de toata frumusetea.

Bulgare strans bine sa ajunga intact pe fundul apei care masura peste 3 metri adancime
Bulgare strans bine sa ajunga intact pe fundul apei care masura peste 3 metri adancime

Deja colegul meu era agitat. Mai prind repede o babusca, dupa care 10 minute pauza. Se intampla ceva, am prins scurt cativa pesti si dintr-o data pauza. Fortez nadirea cu inca 3-4 bulgari. Nu am pus bine prastia jos, ca pluta mea nu mai era. Intep, iar batul se face covrig – mi-am dat seama ca este un crap. Ce sa mai spun, radiam de bucurie. Am prins un crap de vreo 2 kilograme, parca eram alt om. Nu ma gandeam ca la sfarsit de noiembrie, cand totusi este destul de rece, sa am ocazia sa fac o asemenea partida de pescuit, mai ales intr-o balastiera cu adancimi foarte mari. Nici nu am scos bine pestele, ca il vad pe Horatiu in dril cu feederul. Dupa cateva minute bune de lupta, mi-a fost dat sa vad un crap amur in luna noiembrie. L-am intrebat pe Horatiu ce a pus pe carlig si mi-a spus ca 4-5 viermi. Pentru o zi destul de friguroasa, 4-5 viermi mie mi se pare cam mult, insa pestii m-au contrazis. Parca si Horatiu a uitat de necazurile de la inceputul partidei sau poate telefonul scapat in apa a adunat amurii la el, deoarece dupa nici 3 minute de la lansare mai prinde un crap amur. Eram foarte multumiti, se pare ca ne-a iesit totul, de la reteta de nada, monturi si tot ce tine de pescuit. Mai prind doi crapi in termen destul de scurt, dupa care iarasi nu mai am trasaturi. Repede, mai fac o nadire cu prastia si nu dupa mult timp incepe din nou festivalul. Desi pestele raspundea bine, totusi crapii nu se prea inghesuiau la Horatiu. Prindea si el, dar nu in ritmul meu. Mi-am dat seama ca finetea conta mult, chiar daca pestii se hraneau bine. Este totusi iarna, iar pestii raspundeau clar la cele mai fine monturi, cosuletul de 30 de grame se pare ca i-a cam incurcat. Oricum, Horatiu nu putea pune un cosulet mai mic, deoarece nu ar mai fi putut lansa corect la distanta respectiva, iar curentii din apa l-ar fi deranjat cu siguranta. Daca vara, atunci cand pescuim la feeder trasaturile sunt foarte brutale, azi tragea destul de slab. Dupa cateva tacanituri pleca foarte slab, atunci era momentul cand trebuia intepat. De la mic la mare Una peste alta, o zi excelenta si o partida foarte reusita. Am crezut in prima faza ca pestii vin in bancuri, iar dupa plecare ei nu vor mai aparea. Total gresit; atunci cand trasaturile dipareau, bulgarii de nada lansati cu prastia rezolvau problema. Pestii se hraneu foarte bine pe aceasta vreme, doar ca nu erau asa aprigi ca pe timpul verii.

Iarna ne bucuram de orice soi de peste
Iarna ne bucuram de orice soi de peste

Poate va intrebati de ce am folosit aditiv lichid in nada? Raspunsul este unul simplu, aditivul pe care l-am folosit este pe baza de alcool, iar alcoolul are rolul de a face dispersia mirosului in apa mai rapida si mai accentuata. Si inca la inceput am vrut sa bag doua flacoane in nada, dat fiind faptul ca pescuiam intr-o apa cu adancime mare, insa am renuntat, deoarece era foarte riscant. In orice partida de pescuit, la inceput apar pestii mici. Asa a fost si astazi, cand primii pesti au fost babusti, dupa care am prins doua platici foarte frumoase, iar apoi au invadat crapii, moment in care ceilalti pesti au disparut cu desavarsire. Va recomand cu incredere pescuitul pe timpul iernii, la orice specie de pesti, insa trebuie sa avem in vedere cateva lucruri foarte importante – cum spune si proverbul, iarna nu-i ca vara. Pe timpul iernii, pestii sunt foarte dificili, de aceea trebuie sa avem grija la montura. Aceasta trebuie sa fie cit mai fina cu putinta, carligul sa fie subtire, la fel ca si firul. Puneti putina momeala in carlig, daca se poate chiar larve de libelula – orice peste este ademenit de aceasta momeala. Mai trebuie sa avem grija la nada, ea nu trebuie sa fie in cantitati mari, mai ales la inceputul partidei. Pe parcurs, daca vedem ca pestele raspunde, putem continua cu bulgari mici, la fel ca si in cazul nostru de astazi. In ceea ce ne priveste pe noi, de aceasta data a castigat pescuitul la match, insa si Horatiu a avut cateva capturi frumoase la feeder, printre care si cei doi crapi amuri, care in astfel de conditii (pe timp rece) sunt foarte rari.Reteta de nada pentru pescuit iarna Nu vreau sa inchei inainte de a va recomanda o reteta de nada home made, care poate fi folosita cu incredere pe timpul iernii. 3 kg de porumb prajit si macinat fin 3 kg de pesmet 1 kg biscuiti cu aroma de cacao 500 g nuci prajite si macinate 500 g canepa usor prajita si macinata 200 g coriandru prajit usor si macinat 1 kg orz prajit si macinat 800 g bomboane de menta (cele mai ieftine bomboane). Atentie, dupa ce prajim componentele, ele trebuie sa se raceasca complet, altfel nada se va acri dupa cateva zile. Bomboanele nu trebuie macinate separat, din contra, pentru a evita lipirea pe moara ele trebuie introduse odata cu celelalte componente. O sa vedeti la prima umectare ce miros frumos are. Reteta poate fi folosita la orice specie de pesti. Aceasta nada nu va fi una foarte colanta, iarna trebuie ca nadele sa atraga pestii cu dara, dar sunt si cazuri exceptionale, cum a fost cel de azi. In acest caz se poate folosi putin pv 1 colant si ati rezolvat problema.