Mici secrete ale nadirii de primavara

10.04.2015 19:24

Calduri in ianuarie, zapezi in februarie, martie mai zbuciumat decat capriciile Dochiei… ce mai conteaza? Setea de aventura ne mana pe malurile apelor in cautarea dozei de adrenalina ce ne inunda venele atunci cand la capatul firului se lupta marea captura.
Ce frumos suna… Dar poate ar fi mai bine sa revenim putin la realitate. Apele sunt reci inca, pestii sunt mofturosi si cu un comportament greu de anticipat datorita iernii atipice prin care tocmai au trecut. Momeli, nade, monturi si orgolii imfame se aduna buluc in rucsac si fuga la balta! Dar cum iarna nu-i ca vara, ar fi o prostie sa pescuiesti acum in aceeasi maniera in care o faci in mijlocul lui Cuptor. Asadar, sa incercam sa ne stabilim o strategie care sa ne ajute sa pacalim cativa pesti. 

Cate ceva despre metabolism
Oricat de ciudat ar suna, acum este momentul in care zgarcenia ne poate aduce mari satisfactii. Mai putina nada poate insemna mai mult peste in juvelnic. De ce? Pentru ca metabolismul solzosilor este inca destul de incetinit si, drept urmare, se satura repede (digestia se face de 6-8 ori mai incet la 10 grade decat la 24…) asa ca ar fi de preferat sa punem accentul pe calitate, nu pe cantitate. Ce inseamna asta? 20 de “portii” de viermusi ar putea fi Asul ce va va ajuta sa castigati partida si ar fi de preferat sa nu-l schimbati pe doua pungi de nada ieftina care nu va reusi sa lucreze in favoarea dvs. Dupa ce v–ati hotarat in privinta nadelor, cel mai indicat ar fi sa va alegeti locul in care veti pescui, deoarece cea mai buna nada din lume nu va face doi bani daca nu se afla acolo unde trebuie – unde-i place pestelui sa stea… Aici ar fi mult prea multe lucruri de spus si sumedenia de situatii particulare ar duce la discutii interminabile. Nu e cazul, zau asa… 

Alegerea suprafetei de nadire
Plutarii impatimiti stiu ca inceputul de sezon inseamna un pescuit desfasurat pe cat posibil pe malurile insorite, ferite de vanturile reci care si-au facut mendrele in lunile trecute si, daca locul ales tine si ceva urme de vegetatie (stuf, papura etc.), chiar s-ar putea sa fi tras lozul castigator! Cel mai important factor in procesul de nadire este acum acuratetea cu care lansam bulgarele de nada. O zona nadita haotic nu va reusi decat sa imprastie pestii si asa destul de mofturosi. Ati gasit pe substrat un mic prag sau spatiul dintre doua palcuri de vegetatie ramas din toamna? Ei bine, e cazul sa tineti si cu dintii de el - chiar nu e momentul sa lansati doar la modul aproximativ. Nada cu rata de dispersie marita va crea un nor ce va fi purtat de curentul apei si va chema pestii la masa de pe o intindere destul de mare. Ajunsi la locul cu pricina, printre bucatelele de nada, pestii se vor intalni periodic cu 10-20 viermusi ce vor fi plantati in zona cu ajutorul unei prastii. Daca aveti in plan ceva capturi “capitale” si nu doriti sa va incurcati in armata de albitura ce se va aduna pe locul nadit, puteti incerca ascunderea viermusilor intr-o “nuca” de nada (amestecata cu putin pamant pentru a-i spori proprietatile plastice, scazandu-i totodata si valoarea nutritiva - pestii nu trebuie saturati ci doar starniti! Astfel nu vor mai fi culesi “din zbor “ si vor ajunge pe substrat, acolo unde se hranesc pesti mai mari.

Farfurii in loc de paturi
Nu supranaditi vadul! Continuati nadirea doar daca sesizati activitate in zona (capturi sau rateuri); altfel, va exista un surplus de hrana ce va va scadea sansele ca pestele sa se intalneasca cu momeala din carlig. Un ultim secret… Ramele taiate bucatele amestecate cu nada cerealiera pot face minuni in perioada aceasta, dar va rog sa nu mai spuneti la nimeni, ok?

Craparii au o misiune mult mai usoara in comparatie cu ceilalti pescari, pentru ca au la indemana o multitudine de mijloace prin care pot gasi pestele, dintre care cel mai important este marcatorul - lanseta cu pluta de marcaj, atasata in montura specifica, ce permite determinarea adancimii si naturii substratului. Un platou insorit cu apa mica sau, daca doriti, locul cu apa cea mai adanca la care aveti acces de pe vadul respectiv, va pot aduce cateva capturi in plus fata de cei care pescuiesc la intamplare. E vremea «farfuriilor de nada», nicidecum a paturilor de nada consistente. 

Capcane pentru fiecare peste
Momitoarele de mari dimensiuni si multitudinea de plase si pungi solubile fac parte obligatoriu din tactica de nadire a craparilor. Daca localizarea este buna, metoda aceasta a capcanelor pentru fiecare peste in parte poate face ravagii, avand un randament net superior celei in care se foloseste nadirea grea. ªi aici accentul ar trebui sa cada pe calitate si nu pe cantitate, insa incercati sa nu complicati lucrurile inutil. O nada de granulatie mare, grea, amestecata cu lianti puternici (“Collant”- Van den Eynde, oua , “cauciuc” pentru crap etc.) va chema crapul sa inspecteze zona, tinand la distanta piticaniile vesnic flamande. Momelile de mici dimensiuni prezentate pe fire si carlige cat mai fine sunt dupa parerea mea solutia optima.

Si aici puteti adauga ceva “proteina animala” in pastura de pe naditor, ramele taiate si viermusii constituind o alternativa foarte buna la multitudinea de substante specializate prezente in comert. Ati avut trasatura sau chiar ati capturat un solzos? incercati sa plasati montura (dupa refacerea bulgarelui de nada de pe momitor) pe cat posibil in acelasi loc. Nu-i exclus ca in zona respectiva sa mai misune si alti musterii care n-au apucat sa guste din ascutimea carligului. in unele situatii in care priceperea sau pur si simplu hazardul v-a adus exact in zona fierbinte in care se afla o mare cantitate de crap puteti risca nadirea cu un bulgare de nada pentru fiecare lanseta in parte, pentru a retine pestele un timp. Atentie insa, acesta este un joc destul de periculos… Daca motivatia cu care se hraneste crapul in acest moment nu este suficient de mare riscati sa-l saturati inainte de a avea ocazia de a-l prinde. De aceea s-au inventat peletele - ofera perspectiva unei mese imbelsugate, insa nu vor reusi niciodata sa sature crapul!

Mai aveam cate ceva de spus depre nadirea de primavara, dar redactorul sef mi-a comunicat ca s-a terminat pagina. Deci, despre nadirea rapitorilor, ramane pentru numarul viitor...