Localizarea

10.04.2015 19:27
Localizarea este, dupa parerea mea, cel mai important lucru indiferent de tipul de pescuit pe care il practicati. Poti avea cea mai buna nada, o tactica desavarsita dar degeaba daca pescuiesti in locuri unde crapii nu stau. S-a scris mult si probabil se va mai scrie inca mult de acum inainte legat de acest aspect. Rob Hughes spunea ca mai bine pierdeti o jumatate de zi cu localizarea pestilor decat sa pescuiti in locuri unde crapii trec foarte rar sau nu au obiceiul de a tranzita pe langa locul vostru. De unde incepe totusi localizarea, cum putem ghici prezenta crapilor, cum ne alegem locul si ce metode avem de a descoperi locurile ferbinti?
 
O cafea si multa rabdare
Ok, ajung pe o balta noua inarmat cu tot felul de informatii legate despre ea. Stiu ce tip de substrat are, stiu care este populatia de peste din ea, stiu speciile din balta. Acum urmeaza sa decid asupra locului unde vreau sa stau iar aici incepe partea cea mai grea. Caut de fiecare data sa ajung pe balta ziua si niciodata seara. Am la mine o cana de cafea luata de la un Peco si nu ma ating de ea decat pe balta. Imi iau cafeaua si merg sa fac un tur al lacului. Caut o pozitie de unde pot vedea cea mai mare parte a apei, ma asez si stau cu ochii pe balta in speranta de a vedea miscare sau sarituri. Este primul semn care da de gol prezenta lor. Acolo unde sare stim sigur ca este si peste. Daca in zona unde sare exista si ceva structuri externe de tipul: insula, plaur, copac sau stuf, deja este un loc care imi atrage atentia foarte tare si o notez ca posibil loc de pescuit. 
 
Tot google... saracu’
Pana aici totul simplu. Dar daca nu observam nici-o miscare ce ne facem? Lacul nu are nici insule,plauri sau structuri vizibile, cum ne hotaram la un loc? In aceste conditii, imi scot poza lacului din Google pe care o am imprimata de acasa si o privesc. Incerc sa caut locuri unde lacul se ingusteaza, zone pe unde lacul se alimenteaza cu apa sau mici peninsule care intra in apa. Orice este diferit de normal imi va atrage atentia de fiecare data si stiu ca am o sansa in plus de a gasi pestii. Daca lacul are o portiune unde se ingusteaza, acolo pot sa opresc pestii cu nada in timp ce ei tranziteaza dintr-o parte in alta. Daca in schimb gasesc o limba de pamant ce merge in lac ca o peninsula am posibilitatea de a iesi mai in larg cu cautarile lucru ce imi creeaza un avantaj fata de alte locuri de pe lac.
 
Mici trucuri
Dar poate ca lacul este ca un canal nu foarte lat pana in 150 de metri, acolo cum ma hotarasc? De obicei caut o zona unde pe malul opus nu se pescuieste. Cautati zone cu stuf si greu accesibile astfel veti fi siguri ca nu poate intra nimeni la pescuit in fata voastra. Incerc totodata sa stau pe malul unde sunt campati cei mai multi pescari, aici va fi mai multa galagie si pestii vor tranzita catre malul opus unde este mai multa liniste. Caut sa gasesc pe malul opus pe langa stuf si alte tipuri de structuri, gen copaci aplecati catre apa, copaci cazuti sau crescuti in apa, plauri sau alte tipuri de plante ce coboara de pe mal. Acolo pestii au cu siguranta un loc bun pentru hranire cat si zona de adapost.
 
Si din nou google...
Dar poate lacul este rotund, nu are insule, nici structuri vizibile si nici sarituri care sa indice prezenta pestilor. Aici ce facem? Ma ajut in primul rand de tehnologia Google care imi da adancimile (atentie nu sunt cu precizie) imi ofera o idee despre zonele mai adanci si cele cu apa mica. Caut sa vad zona unde este deversorul cat si punctele de alimentare cu apa a lacului. Dupa ce ma hotarasc la un loc, imi montez echipamentul si incep cautarea structurilor subacvatice, a gropilor, pragurilor sau zone cu tipuri de substrat diferit. Incep sa caut structurile la inceput doar cu un plumb greu. Pe mulineta folosesc fir textil deoarece nu are elongatie precum firul mono si astfel pot simti mai bine eventualele hopuri. Dupa ce „scanez” toata zona care o am in fata imi montez si marker-ul pentru a verifica adancimile. Odata verificat si acest lucru imi stabilesc zonele pe care voi pescui si incep nadirea. Dar despre nadire si tipuri de nada vom discuta in urmatorul articol.

Creați un site gratuit Webnode