Bologneză Vs. Match la înălţime

16.04.2015 19:53

  La început a fost un zvon: „Merge Belişul !!" ne-a spus un prieten pescar depsre lacul de acumulare din judeţul Cluj. Apoi tot mai multi prieteni ne povesteau despre capturile impresionante de acolo. Deoarece temperaturile destul de ridicate din ultimele zile ne faceau sa ne gandim de două ori dacă să stam o zi pe malul unei belţi şi să îndurăm canicula, am decis să ne încercăm şi noi norocul pe acumularea de munte Beliş. Deşi situată la doar 80 de kilometri de Cluj-Napoca, eu nu fusesem niciodată la pescuit acolo, aşadar pentru mine totul era nou şi trebuia tratat ca atare. Prietenul şi colegul de suferinţă Luci Petruţa cunoştea acumularea, astfel, prin prisma ultimelor zvonuri se arăta extrem de încrezător în reuşita partidei. De fapt era atât de încrezător încât s-a aruncat într-un pariu. „Vom prinde o găleata Sensas de 40 de litri fiecare, plină cu peşte" spusese el, mai apoi stabilind că cel care va pierde va fi bun de cinste cu trei halbe de bere. Am acceptat pariul, conştient că nu vom prinde atât de mult peşte şi prin prisma condiţiilor meteo care se anunţau nefavorabile, în plus cu doar o zi înainte de plecare zvonurile erau indicau partide tot mai slabe şi peşti tot mai puţini.

           
O mică parte din acumularea Beliş 

 

 
În ceea ce priveşte pescuitul la bologneză, acesta imi punea o serie de probleme. Ştiam că apa unde urma să pescuim era foarte adâncă, aşadar am decis să folosesc, în primul rând o nadă destinată babuştei si mai apoi celorlalte specii de peşti. Am folosit pentru această partidă 3 kilograme de Benzar Special Concurs la care am adăugat alte trei kilograme de Benzar Mreană-Scobar şi un kilogram de Benzar PV1 şi aproximativ un litru de viermi pentru nădirea grea şi încă aproximativ 700 de mililitri pentru cea de întreţinere. Nădirea a constat din aproximativ 7 bulgări de mărimea unei portocale. Datorită nivelului scăzut al apei, nu am reuşit să găsesc niciun prag, astfel am fost nevoit să realizez nădirea cu aproximativ 1-1,5 metri în spatele plutei, pentru ca nadă să aibă suficient timp şi loc pentru a se aşeza şi desface.
 

 

Lanseta aleasă a fos o bologneză EnergoTeam Silver Bolo de 6 metri confecţionată din carbon IM8 care a fost echipată cu o mulinetă Kamasaki PS3000M cu 7+1 rulmenţi şi 2 tamburi de rezervă şi un firEnergoTeam Power Waggler cu diametrul de 0.16.
 

 

La toate acestea am mai adăugat o plută EnergoTeam Vasareli Mega de 4,5 grame pentru echilibrarea căreia am folosit plumbi sferici Cralusso. Pentru forfac am ales să folosesc un fir de înaltă calitate, clasicul Cralusso Prestige Hooklenght Line, iar ca şi cârlig un Drennan Fine Maggot numărul 10 deoarece mai fusesem la pescuit aici, ştiam că peştii nu sunt mofturoşi când vine vorba de cârlig, în plus era necesară o momeala consistentă, adică un minim de 4-5 viermi pe cârlig.
 

 

 
După cum spuneam mai sus, adâncimea considerabilă a apei a semnificat că nu puteam practica un pescuit la distanţă mare. Astfel am ales să pescuiesc la aproximativ 12 metri, unde apa avea o adâncime de 6 metri. Pentru început am avut oarecare dificultăţi în lansarea plutei şi a momelii, dar mai apoi am reuşit să mă acomodez, iar pescuitul a decurs lin.
 

 

Ştiam aproape cu siguranţă că dacă voi pescui mai aproape de mal nu voi putea prinde exemplare mai răsărite, însă eram ferm convins că voi prinde mai mulţi peşti chiar dacă talia lor nu va fi una foarte mare. La scurt timp după nădire un biban şi-a făcut apariţia, apoi o babuşcă de toată frumuseţea, cum nu mai prinsesem niciodată acolo.
 

            

O babuşcă minunată

 

 
 
Captura finală

 

 
Pescuitul la match, deşi la prima vedere pare unul dificil, în realitate este unul care aduce o sumedenie de satisfacţii. Multă lume practică acest stil fără să cunoască o serie de principii de bază, fapt ce duce la multe insatisfacţii materializate prin încâlciri, pescuit inexact, deci peşti puţini sau deloc.
Pentru pescuitul de azi am ales să practic un stil puţin mai dificil, foarte puţin practicat pe melegurile noastre mioritice, mai exact pescuitul cu plută slider. Pescuitul cu plută slider este extrem de util în mai multe situaţii. Se preteaza utilizarea acestui stil în ape adânci de peste 5 metri cu un curent puternic, greutatea plumbajului conferă stabilitate şi mai multă exactitate. Chiar dacă plumbajul este greu, peştii vor avea de cele mai multe ori muşcături pozitive, evidente, lipsite de fineţe. Pescuitul cu plută slider poate fi practicat şi în ape mai puţin adânci dar cu un curent puternic sau chair pe râruri cu un curent mai slab.
Deoarece mă aflam pentru prima oară pe această acumulare am aes o abordare direcţionată pe anumiţi peşti. Astfel ca şi nadă am ales să folosesc trei kilograme de Benzar Special Concurs plus trei kilograme de Benzar Clean la care am adăugat un kilogram de Benzar PV1. La fel ca şi colegul meu Luci, am aplicat aceleaşi principii de nădire şi am păstrat aceleaşi cantităţi însă diferenţa a constat în faptul că am ales să pescuiesc la o distanţă de aproximativ 25 de metri unde apa avea o adâncime de circa 9 metri.
 

 

 
Ca şi echipament am optat pentru o lansetă, deja clasică, EnergoTeam Competition Match de 3.90metri care a fost echipat cu o mulinetă GoldStar X-Match mărimea 40 care a fost echipată cu un fir Carp Expert Match Sinking cu diametrul de 0.16.
 

 

 
Pentru partea terminală am folosit o plută Dino Slider Champion Bream de 2+8 grame, plumbi sferici Cralusso, fir Cralusso Prestige Hooklenght Line şi cârlig Drennan Fine Maggot numărul 10.
 

 

Se impun câteva precizări cu privire la pescuitul cu plută slider care diferă într-o oarecare măsură de cel cu waggler normal. După cum veţi vedea în poza 12 plumbajul ales de mine a fost unul extrem de simplu. Am folosit un forfac de circa 25 de cm pe care l-am ataşat de firul principal cu un antirăsucitor deasupra căruia am ataşat un plumb semnalizator de 0.20g. Deşi în imagine plumbii sunt apropiaţi, bulkul sau plumbajul principal, adică cele aproximativ 7,5 grame trebuie plasate la aproximativ 40-50 de cm distanţă de plumbul semnalizator. Desigur, eu am pescuit astfel dintr-un motiv întemeiat: curentul foarte puternic al apei, astfel folosind un plumbaj în bouă puncte pluta este frânată. Pescarii experimentaţi folosesc plumbaje în 3 sau chiar 4 puncte. Dacă la pescuitul cu waggler normal pluta nu trebuie să atingă plumbajul, în cazul plutei slider, aceasta se sprijină în plumbajul principal deoarece acesta este cel care duce pluta la distanţă, având în vedere că pluta are o greutate proprie foarte mică. Adâncimea la care urmează a pescui se reglează cu unul sau două noduri opritoare introduse pe fir inaintea plutei. Lansarea nu este una energică precum în cazul plutei waggler ci este una mai lină. Atunci când lansăm distanţa dintre plută şi implicit plumbajul principal şi vâfrul lansetei trebuie să fie de minim 1,5 metri. Lansarea se face prin balansarea plutei în spate, iar când aceasta atinge punctul maxim al balansului se exectuează lansarea. Pentru ca totul să ajungă în apă corect, este indicată stoparea plutei chiar înainte de a atinge apa, astfel totul se aliniază perfect.
 

 

 
După nădirea de început primul peşte, aşa cum era de aşteptat a fost un biban, urmat la scurt timp de un clean de toată frumuseţea, care a pus în valoare calităţile incontestabile ale lansetei.
 
 

 

 
 
Pentru asta am venit aici.

 

 
 
Captura finală.

 

La final se impun o serie de precizări. Bologneza aleasă s-a dovedit a fi cea mai bună în aceste condiţii. Lungimea de 6 metri era exact ceea ce căutam. Acţiunea ei progresivă combinată cu supleţea şi carbonul de înaltă calitate care mi-a permis să simt fiecare peşte mi-a asigurat succesul şi niciun peşte scăpat. Nada aleasă se adresa unei palete mai largi de pesşti, de la bibani la babuşcă şi clean. Restul echipemntului folosit s-a mulat perfect pe necesităţile partidei, echilibrând perfect totul, fapt ce mi-a asigurat succesul partidei. Chiar dacă peştii nu au avut o talie foarte mare, ei au fost numeroşi, lucru aşteptat şi preconizat încă de la începutul partidei.
În ceea ce priveşte pescuitul cu plută slider, lanseta Competition Match şi-a dovedit încă o dată clasa superioară. Echilibrată perfect de către mulineta cu recuperare rapidă, pescuitul la slider a fost o joacă de copii. Nada s-a comportat excat aşa cum mă aşteptam şi mai mult mi-a adus pe vad peştii ţintă – clenii. Chiar dacă numărul peştilor a fost mai mic, talia lor a fost una mai mare, practic nada şi distanţa de pescuit au contat enorm în selecţia lor.
Chiar dacă peştii capturaţi nu au fost mulţi, acest lucru s-a datorat timpului scurt ce a putut fi alocat pescuitului. Timpul efectiv de pescuit a fost de numai 3-4 ore, fiind obligaţi să plecam în mare viteză, fiind alungaţi de o ploaie cu accente de furtună. Timpul schimbător şi timpul scurt de pescuit a stricat o partidă care a început minunat şi s-ar fi putut termina la fel, mai ales că am fost ajutaţi şi de un echipament de excepţie.
P.S. Ghiciţi cine a câştigat pariul?